sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Asuinhuoneiston tavanomainen kuluminen

Asuinhuoneiston kuluminen sekä materiaaleille ja laitteille aiheutuneet vahingot voivat pahimmillaan johtaa käräjillä käsiteltävään riita-asiaan. Jotta sekä lompakkoa että psyykettä rassaavalta käräjöinniltä vältyttäisiin, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Isännöintiliitto, Suomen Kiinteistöliitto ry, Suomen Kiinteistönvälittäjäliitto ry, Suomen Vuokranantajat ry ja Vuokralaiset VKL ry ovat laatineet ohjeet asunhuoneiston tavanomaisesta kulumisesta.

Käsitteekseni ohjeella on runsaasti painoa-arvoa käräjillä, sillä ohjeen laatimisessa ovat olleet mukana kaikki keskeisimmät ”leirit”. Ohje on kokonaisuudessaan luettavissa Suomen Vuokranantajien nettisivulla, mutta ainoastaan jäsenet pääsevät siihen käsiksi. Poimin ohjeista muutamia pääpointteja:

Tavanomaisella ja normaalilla kulumisella tarkoitetaan huoneistossa vähitellen ajan myötä tapahtuvaa kulumista, kuten lattia- ja seinäpintojen ikääntymistä, ilman, että mitään materiaalia käsitellään tai kohdellaan väärällä tavalla. Vuokralainen ei vastaa asunnon normaalista kulumisesta, ellei toisin ole nimenomaisesti sovittu.

Tavanomaista kulumista eivät sen sijaan ole vauriot, jotka ovat syntyneet lyhyessä ajassa joko yhden toimenpiteen, kuten materiaalin väärän käsittelyn, tai vahingon seurauksena. Normaalina kulumisena ei myöskään pidetä tarkoituksellista vaurioittamista, vaikka tämä olisi johtunut tietämättömyydestä tai välinpitämättömyydestä. Esimerkiksi vuokralaisen rikkomat kalusteet, koiran purujäljet tai kissan raapimisjäljet, lasten piirrokset seinissä, revityt tapetit tai se, että parkettilattia on pahoin vaurioitunut vuokralaisen käveltyä huoneistossa piikkikoroilla, eivät ole normaalia kulumista.

Yksi esimerkki: Jos oven sälekaihdin jää säännöllisesti oven väliin ja lopulta tämän johdosta rikkoontuu, vuokralainen on toiminut huolimattomasti ja joutuu korvaamaan kaihtimen.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti