sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Vakuus vs. vuokravakuus

Alan toimijatkin usein olettavat, että käsitteet ”vakuus” ja vuokravakuus” olisivat juridisia synonyymejä. Esimerkiksi Ovikoodi.fi:n mukaan ”Vuokravakuus asetetaan vuokralaisen velvoitteiden ja vuokranmaksun turvaamiseksi. Käytännössä vakuudella turvataan mahdollisesti vuokralaisen toimesta vahingoittunutta vuokranantajan omaisuutta, jota vuokralainen ei muuten korvaa jo sopimusaikana. Lisäksi jos vuokralainen on jättänyt vuokria maksamatta, voi vuokranantaja periä vuokrasaatavansa.”

Edellä mainitut väitteet ovat osittain virheellisiä. Vuokravakuudesta voidaan kattaa vain maksamattomia vuokria, kun taas vakuudesta voidaan kattaa myös vahingoittunutta vuokranantajan omaisuutta. Vuokrasopimuksessa kannattaa siis ehdottomasti käyttää termiä ”vakuus”, eikä ”vuokravakuus”. Usein vuokrasopimukseen lisätään varmuuden vuoksi vielä maininta, että vakuus on asetettu kaikkien sopimusvelvoitteiden laiminlyönnin varalta.

Osa vuokaralaisista hankkii vakuudeksi kaupungin sosiaali- ja terveystoimen myöntämän maksusitoumuksen. Ainakin Oulun kaupunki käyttää maksusitoumuksessa termiä ”vuokravakuus”, mutta kaupungin tiedotteen (8.10.2015) mukaan maksusitoumus kattaa myös mahdolliset huoneistovahingot, kun vuokralainen on laiminlyönyt velvollisuutensa hoitaa huoneistoa huolellisesti.

Vuokralaisia saattaa kiinnostaa, mitä huoneiston huolellisesti hoitamisella tarkoitetaan, joten kirjoitan asiasta lähipäivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti